40 komentāri
  1. Mums noteikti topā ir visas Margaritas Stārastes grāmatas (tās ir gan manas bērnības, gan manu bērnu tagadējās grāmatas :D), tad vēl, protams, Pifa piedzīvojumi, Pasaka par Diegabiksi, Rikikī, Joka pēc alfabēts (vēlams ar visu disku, tik nez kur to pieštepselēt vientuļajā salā :D), šobrīd meitiņai ļoti patīk grāmatiņas par Runci Punci

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nemaz nezināju par tādu Runci Punci. Jau iegūglēju - izskatās ļoti mīļa. Un Rikikī man arī bija piemirsies. Paldies:)

      Dzēst
  2. Atbildes
    1. http://ligakrista.blogspot.se/2012/05/musu-gramatu-izvele-trisgadniekamekstre.html?m=0

      Dzēst
    2. Jā, šoreiz gan vairāk interesē grāmatas tieši latviešu valodā - gan oriģinālliteratūra, gan tulkotās grāmatas. Apskatījos Tevis norādītajā ierakstā. Tev tur figurē ļoti interesantas izziņas literatūras grāmatas - par šo žanru vispār nebiju aizdomājusies, paldies! Nu un Mūmamma mums arī rullē:):)

      Dzēst
  3. Mums ir Pifa piedzīvojumi, Grāmata zēniem (tev nederēs, jo tev ir meitas), Latviešu tautas pasakas par dzīvniekiem, liela, skaisti ilustrēta pasaku grāmata (vairāk piemērota meitenēm, jo maniem puikām tā maz interesēja), Margaritas Stārastes grāmatu man nav, visas LV, bet noteikti iesaku... mūsu bērnība kā nekā...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar tām pasakām ir ļoti dīvaini. Man pašai arī bija tādi "uznāk un pāriet" periodi bērnībā. Laikam jau jāuzķer tas īstais brīdis un viss aiziet:)

      Dzēst
    2. Piekrītu! Ar pasakām ir dīvaini, jo man tā arī visu bērnību 'neuznāca'-nepatia, baidīja, jo bija ļoti dzīva iztēle.

      Dzēst
  4. Mūsmājās no latviešu autoriem arī tika atzītas Stārastes grāmatas. Bet no citzemju autoriem mana kūmeita šobrīd aizrāvusies ar Klapatu Peniju. Un arī es aizrāvos, humors lielisks. Savukārt, kad dēls bija tai vecumā, kad gribēja , lai lasu priekšā, mēs lasījām Kestneru un protams Lingrēnas Emīla nedarbus un arī Pifs, kā arī Sutejeva grāmatas. Savukāt pasakas mums nemaz nelasijās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu re, izrādās arī par Klapatu Peniju neko nezināju. Sparīgi skribelēju blociņā. Paldies!

      Dzēst
  5. Papildus tām, kas jau ieteiktas:
    Lielajai meitai - A.Lindgrēnas "Mēs - Sālsvārnas salas vasarnieki", "Brāļi Lauvassirdis", Ziedoņa "Krāsainās pasakas". Vācu rakstnieces Geisleres "Vandas slepenās piezīmes", A.Neiburgas "Stāsts par Tilli un Suņuvīru"
    Mazajai - Mirdzas Kļavas pasakas ar dzīvniekiem(piemirsu nosaukumu), Otfrīda Preislera "Mazais spociņš", "Mazā raganiņa".
    Redzēju, ir iznākusi jauna un tik košā noformējumā "Rikitikitavi".
    Bet jāskatās, kas šobrīd ir pārdošanā, ne visas manas ieteiktās varētu vairs atrast.

    AtbildētDzēst
  6. Paldies par ieteikumiem! Un atkal izlec pa kādai grāmatai, par kuru esamību es nemaz nezināju. Šoreiz tā ir "Vanda slepenās piezīmes". Domāju, ka šo to varēšu atrast arī pie lietotajām grāmatam, vai nopirkt caur iBook portālu.

    AtbildētDzēst
  7. Es pati esmu liels fans Margaritai Stārastei. Bērnībā pārzīmēju viņas zīmējumus. Savām meitenēm arī tās lasu. Ieteiktu Vilhels Bušs"Maks un Morics", Noteikti pasaka par Diegabiksi(mana bērnība - radio lasījumi).Astrīda Lingrēna " Ronja-laupītājmeita"

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es to Singajevskas ierunāto "Pasaku par Diegabiksi" vēl tagad atceros:) Makss un Morics man gan tā kā šķita nedaudz par nežēlīgiem, bet var jau būt, ka man bija kaut kāds jūtelīgais periods tieši tad uznācis...

      Dzēst
  8. Rekur uzrakstiiju par taadaam, kas te nav mineetas:
    http://ligakrista.blogspot.com/2014/02/gramatas-5gadniekam-latviskaja.html

    AtbildētDzēst
  9. Un dzejoļi? Pēteris Brūveris ir lielisks. Piemēram, Brīnumdzejoļi.

    AtbildētDzēst
  10. Vēl, vakar izlasījām Kronenberga Gadatirgus Sprunguļmuižā , to lasīju meitai priekšā, kad bija maziņa, tagad 3.klasē ir skolā fragmenti jālasa - ļoti patika. Vēl Ādamsona Čigānmeitēns Ringla, varbūt daži grūtāki vārdi, bet skaistas bildes (nezinu, vai ir izdota no jauna, man ir bērnības).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Un par dzejoļiem es biju piemirsusi. Paldies par atgādinājumu! Man pašai ļoti tīk "Draisko Dzejolīšu" izlase. Nav patreiz pie rokas, bet tur bija viens dzejolītis par vārnu Lavīzi, kura sapņoja par Parīzi. Un ilustrācijas tur arī burvīgas. Šķiet, ka tur no Brūvera arī bija kas iekļauts.

      Dzēst
  11. Prieks, ka vēl kādam šie ieteikumi noder:) Es jau arī esmu šo to savā blociņā atzīmējusi!

    AtbildētDzēst
  12. Ja neskaita te iepriekšminēto, tad mūsmājās vēl ļoti mīļas un nolasītas ir Lotes sērijas grāmatas (nu jau tās ir 3 gab., pēdējā gaida lielās meitas 6.dzimšanas dienu martā, lai ierastos mūsmājās)..
    ..šobrīd lasām visas vecās Nezinīša grāmatas..
    ..patika Kestnera "Divas lotiņas", "Punktiņa un Antons"..
    ..arī "Ronja laupītāja meita" un citas Lindgrēnes grāmatiņas..
    ..zinu, ka lasīšu meitām arī Zentas Ērgles darbus..un to ir kaudzēm..
    "Lupatiņi" ļoti mīļi ir abām..
    Par Latviju kā tādu gada nogalē iznāca grāmatiņa "Kā es ar opi braucu Latviju lūkoties"..
    ..jāpadomā, varbūt vēl kas ienāks prātā..

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. mēs vēl lasām arī dažādus dzejoļus..un tad viena no topa ir tāda miiiiiiiiilzīga grāmata "Bērniem skaitāmi dzejoļi" jeb bērnu dzejas antoloģija..

      Dzēst
    2. Izskatās, ka būs jāuztaisa viens sirsnīgs apkopojums un jāpublicē, jo te ir tik daudz labu ieteikumu!

      Dzēst
  13. No pusaudžu grāmatām noteikti iesaku Lūsijas Modas Montgomerijas "Anna no Zaļajiem jumtiem" un tad visas pārējās no sērijas. Vēl "Polianna" un "Garkājtētiņš".
    Un Tūves Jansones muminu grāmatas! Gan pilnās grāmatas, gan tagad ir izdoti tādi mazāki stāsti "Nezināmais draugs", "Trollīša ziema" ar košām ilustrācijām un saprotamu tekstu, kā arī krāsojamās - uzdevumu burtnīcas. Mana gandrīz četrgadniece pēdājā laikā ir "iekšā muminos":)
    Latviešu tautas pasakas lasam drīzāk aiz pienākuma un daudzas man liekas nepiemērotas, vai neizprotamas, arī piem. Stārastes "Pasaka par miedziņu" man īstenībā līdz galam nepatīk, bet mierinu sevi ar domu, ka tā mazā galviņ jau visu tā pat uztvers pa savam.

    AtbildētDzēst
  14. Prieks dzirdēt par jaunizdotajām T.Jansones grāmatām! Ar Stārastes pasakām ir tā, ka manai 3gadniecei tie teksti vēl nedaudz par sarežģītu, bet nu par ilustrācijām gan mēs priecājamies bez gala. Gan jau pienāks laiks arī pašam tekstam visā tā pilnībā.
    Šķiet, ka mana vecākā meita ir kaut kā pārlekusi visām tām Tevis minētajām jaukajām grāmatām - Garkājiņtētim utt., un pa taisno iekšā visās mūsdienu distopijgrāmatās, bet nu mēģināšu viņai atgādināt ari par Poliannu un tās dzīvesskatījumu:)

    AtbildētDzēst
  15. Uii.. mēs esam pārlasījuši n-tās grāmatas. Tās, kuras vairāk gāja pie sirds, bija: Dzīvnieku, Sadzīves un Brīnumu pasakas, Vinnijs Pūks, visas Karlsona daļas, Naksitrallīši (esam reizes 6 noteikti izlasījuši no viena vāka līdz otram), Pepija Garzeķe, Čārlijs un Šokolādes fabrika, visas Lotes daļas, Pīlēns Tims. No varbūt mazāk zināmām - Salmenīte un Čībiņa (6gadnieks smēja vēderu turēdams), Nekrietnais Alfrēds, arī Kaka un pavasaris (diskusiju bija daudz par šo grāmatu, bet manējam dikti iet pie sirds), visas Mūmammas daļas, Ķēstuta Kasparaviča grāmatas - Baltais zilonis, Zaķis - Lielais burkāns, Pazudusī glezna, Zemūdens stāsts; Gangsteromīte, protams, Joka pēc Alfabēts, arī Zanderes Māsa un brālis, pasakas par pelēm Koko un Riko.
    Vakarā mājās jāizpēta kārtīgāk grāmatplaukts, jo visas nespēju atcerēties šobrīd.
    Tavai vecākajai varētu iet pie sirds Māra Runguļa romāni, piem., "Avenes" u.c.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu no Tevis kā no pārpilnības raga birst literārie ieteikumi! Paldies:)

      Dzēst
  16. Tā tiešām ir tikai ļoti maza daļa. Darbs redz tāds, kurš prasa bērnu literatūrā kā savā kabatā orientēties :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu varu tikai minēt, kas tas varētu būt - bibliotēka, skola, grāmatnīca?:)

      Dzēst
  17. Kā mammai no dzejniekiem patika J. Osmaņa dzejoļi. Tīņiem tagad patīk lasīt visādas "dienasgrāmatas", meitenēm, piemēram R. R. Raselas "Nikijas dienasgrāmata"... Top grāmatas, kas saistītas ar man vistuvāko bērnudārzu: V. Sutejevs - pasakas, I. Sproģe "Joka pēc alfabēts", Ē. Karls "Ēdelīgais kāpuriņš", J. Donaldsone "Bubulis un Bubulēns"...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par "Ēdelīgā kapuriņa" latvisko izdevumu uzzināju tikai nesen. Forši, ka Ē.Karls tagad "runā" arī latviešu mēlē:)

      Dzēst
  18. Augstāk jau minēta vesela kaudze ar grāmatām, kuras man mazai patika. Mana mīļākā grāmata bija par Vinniju Pūku, to es vēl pirms skolas paspēju izlasīt četras reizes. Patika arī Kronberga Jērādiņa, Raiņa un O.Vācieša dzeja. No jaunajām zinu tikai dažas, kuras šeit jau ir minētas.

    AtbildētDzēst
  19. Redz ka tiesi vakar domaju, lasiju un rakstiju par savam bernibas gramatam un sodin izlasu, ka Margarita Staraste mirusi. Paldies vinai par skaistajam gramatam!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, tagad vēl vairāk spēju novērtēt viņas atstāto mantojumu...jo tādas otras vairs nav un nebūs:(

      Dzēst
  20. Vēl drusciņ par šo tēmu... Ir tāda lapa http://www.lasamkoks.lv/, kur pieejamas dažas digitalizētas grāmatas. Ieskats bērnu grāmatās arī http://www.satori.lv/bernu_biblioteka

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par norādi! Man noteikti noderēs:)

      Dzēst
    2. Bietīt, kā saproti - tagad tiek gaidīts lielais raksts ar apkopojumu šim visam.. :)

      Dzēst
  21. Manas bērnības favorītes noteikti bija un joprojām ir visas Karlsona daļas un Pepija Garzeķe. Jautras, gaišas un nebēdnīgas.

    AtbildētDzēst